Ecografia vaginală sau abdominală (pelvină)

Ecografia pelvină la femei este o metodă investigație imagistică cu ultrasunete care examinează vezica urinară și organele reproductive interne din pelvis : vaginul, uterul, ovarele și trompele uterine . Este o metodă neinvazivă, neiradiantă și nedureroasă care poate fi efectuată și repetată oricând, neavând contraindicații sau restricții. Ecografia pelvină completează examenul clinic, aducând informații suplimentare necesare diagnosticului.

Durata examinarii este relativ scurtă ( 10-15 minute) și pacienta primește rezultatul pe loc.

Ecografia pelvină se recomandă pentru diagnosticarea multor afecțiuni ginecologice:

  • formațiuni tumorale maligne(cancer endometrial, cancer ovarian);
  • tumori benigne(chisturi ovariene, fibroame uterine, polipi endometriali, alte proliferări de țesut);
  • sângerări vaginale anormale, menstruații neregulate;
  • starea embrionului/fătului în cazul unei sarcini(pentru a confirma o sarcină incipientă după 5-6 săptâmani, pentru a estima data probabilă a nașterii, evidențierea bătăilor cordului fetal, monitorizarea sarcinilor cu risc crescut de avort);
  • sarcina ectopică (extrauterină);
  • probleme de fertilitate;
  • boala inflamatorie pelvină;
  • evaluarea endometrului;
  • endometrioza;
  • evaluarea dispozitivelor intrauterine (sterilet) ș.a.

Termenul de ecografie pelvină descrie atât ecografia transvaginală cât și ecografia transabdominală pelvină. În principiu, obiectivul examinării este același, diferă calea de abordare , transductorul utilizat și calitatea imaginilor obținute ( acestea fiind net superioare în cazul ecografiei transvaginale).

Ecografia transvaginală

Presupune introducerea sondei prin vagin, cale de abordare ce permite sondei (transductorului) să se apropie de organele examinate, oferind imagini clare și detaliate ale organelor genitale interne, în special la nivelul uterulului, trompelor uterine si ovarelor:

  • Forma, poziția și dimensiunea uterului și a ovarelor
  • Grosimea și lungimea colului uterin
  • Fluxul sanguin la nivelul organele din pelvis
  • Forma vezicii urinare
  • Prezența și grosimea lichidului acumulat în apropierea vezicii urinare care poata să apară în diferite afecțiuni ginecologice (ruperea unui chist ovarian, sarcina extrauterină complicată, salpingita, etc.)

Cum vă pregătiți pentru ecografia transvaginală?
Ecografie transvaginală este o investigație care necesită foarte puțină pregătire. Nu este necesară o pauză alimentară înaintea examinării și nu este interzis consumul de lichide.Vezica urinară trebuie să fie goală . Prezența sângerării nu constituie un impediment în efectuarea examinării (ecografia transvaginală poate fi efectuată și în timpul menstruației), tamponul intravaginal trebuie îndepărtat.

În ce constă ecografia transvaginală?
Poziția pe masa de examinare este culcată pe spate, cu genunchii îndoiți. Medicul va introduce ușor transductorul (sonda) în vagin, asemănător cu introducerea unui tampon intravaginal. O ușoara senzație de presiune poate fi resimțită însă este nedureroasă.


Sonda are forma unei baghete special concepută pentru a se potrivi confortabil în vagin și înainte de a o introduce în vagin, medicul va aplica pe sondă gel lubrifiant și un prezervativ de unică folosință.

Sonda va fi introdusă în vagin aproximativ 5-8 cm și va fi mișcată ușor pentru a capta imagini ale oraganelor din pelvis. Ultrasunetele emise de sondă sub forma unor unde sonore traversează țesuturile și organele cu densități diferite și crează „ecouri”.Acestea sunt reflectate înapoi către transductor, care le transformă informațiile recepționate de la organe în imagini alb-negru pe ecranul ecografului. Monitorul ecografului este conectat adesea cu un ecran suplimentar poziționat astfel încât pacienta să poată vedea în timp real imaginile .
Imaginile salvate pot fi imprimate e pe o hartie speciala, pe un CD sau pe un stick USB și însoțesc de obicei interpretarea scrisă a ecografiei efectuate.

Procedura este nedureroasă, poate fi resimțit un ușor disconfort de la presiunea sondei, ce dispare odată cu încheierea procedurii.Ecografia transvaginala nu are efecte secundare și este lipsită de riscuri . Reluarea activitatile normale este posibilă imediat după examinare. Gelul de lubrifiere rămas în vagin din timpul examinării se va elimina în următoarele 24 de ore.

Ecografia transvaginală este indicată și efectuată și în primele 14-15 săptămâni de sarcină fără niciun risc pentru făt. După această perioadă este mai frecventă efectuarea unei ecografii transabdominale.

Ecografia transabdominală

Se realizează cu o sondă care se aplică pe abdomenul pacientei.

Sonda ecografului emite un fascicul de ultrasunete de o anumită frecvență direcționat de către medic spre anumite țesuturi și organe (zona de examinat). Ultrasunetele străbat aceste zone cu viteze diferite, iar în contact cu țesuturile și organele examinate sunt reflectate parțial de ele și recaptate de către sonda de examinare. După recaptare, sunt prelucrate de un program special în calculator și sunt afișate ca imagini pe un monitor. Imaginile salvate pot fi tipărite pe o hârtie specială și însoțesc de obicei interpretarea scrisă a ecografiei efectuate.

Cum vă pregătiți pentru ecografia transabdominală
Pentru examinarea organelor pelvine prin ecografie transabdominală este necesar să vă prezentați cu vezica urinară plină. Astfel ori veți încerca să nu urinați cu câteva ore înaintea examinării ori veți ingera aproximativ 1-1,5 litri de lichide cu 2 ore înaintea examinării.
Va trebui să descoperiți abdomenul și să îndepărtați toate obiectele metalice care pot interfera cu transductorul.

În ce constă ecografia transabdominală?
Poziția pentru examinare este culcat pe spate. Se va aplica un gel pe suprafața pielii în zona de examinare.

Transductorul va fi apăsat ușor și plimbat pe suprafața pielii pe întrega zonă de examinat. Dacă se urmărește captarea fluxului sangvin prin vasele de sânge și funcția Doppler este activată atunci vor putea fi auzite niște sunete ca niște șuierături .
Imaginile structurilor examinate for fi afișate pe ecranul ecografului și pe un monitor secundar fixat pe perete astfel încât vizualizarea imaginilor să fie posibilă și de către pacientă. Stocarea și imprimarea imaginilor salvate se poate realiza în moduri diferite. Odată procedura finalizată, gelul va fi îndepărtat de pe abdomen cu ajutorul unor șervețele de hârtie. După examinare, vezica urinară poate fi golită.

Ecografia transabdominală este recomandată în supravegherea sarcinilor cu vârsta gestațională peste 15 săptămâni. Este o metodă neivazivă, fără efecte negative asupra fătului.