Consultația ginecologică reprezintă examinarea organelor genitale externe și interne de către medicul specialist ginecolog.
Care este scopul pe care îl urmăriți atunci când vă prezentați la un consult ginecologic?
Există cel puțin trei scopuri principale ale controalelor ginecologice regulate:
- Informativ. Puteți obține informații și răspunsuri exacte și confidențiale la orice întrebare aveți cu privire la corpul în schimbare, menstruație, sex, sexualitate, sarcină
- Preventiv. Puteți afla ce alternative există pentru prevenirea sarcinilor nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală și ce presupune un stil de viață sănătos, ce vaccinuri sunt disponibile și cum puteti să vă vaccinați
- Curativ. Dacă aveți tulburări menstruale, dureri sau alte probleme genitale, medicul ginecolog va face o serie de teste pentru a afla cauza și vă va recomanda după caz un tratament medical sau chirurgical
Când se recomandă examenul ginecologic?
- Anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor
- Ori de câte ori apar modificări precum:
- o scurgere din vagin care provoacă iritații, mâncărimi, arsuri, sau miroase urât
- orice sângerare vaginală care nu este normală, chiar dacă sunt doar câteva pete (spotting)
- o sângerare vaginală care apare între perioadele de sângerare fiziologică (MENSTRE) sau după actul sexual
- dureri în etajul abdominal inferior
- durere în timpul actului sexual (fenomenul se numeste DISPAREUNIE)
- crampe dureroase neobișnuite în timpul sângerărilor menstruale (DISMENOREE)
- alegerea unei metode de contracepție
- sângerare după debutul menopauzei
- credeți că sunteți gravidă ( lipsa totală a menstruației )
- tot ceea ce este neobisnuit și / sau dureros
Cum vă pregatiți pentru consultația ginecologică ?
- Programați consultația cât mai curând după terminarea sângerării menstruale, aceasta fiind perioada optimă pentru efectuarea examinării.
- Cu 48 de ore înaintea prezentării la medicul specialist ginecolog nu faceți nici un fel de spălături vaginale, nu introduceți nimic în vagin (ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) și evițați contactul sexual, fiindcă toate acestea pot altera rezultatele, îngreunând astfel stabilirea unui diagnostic precis.
- Notați-vă întrebările la care vreți sa vă raspundă medicul ginecolog pentru a vi le reaminti mai ușor în timpul consultului.
- Pregatiți răspunsurile la câteva întrebări despre sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră în legătură cu câteva aspecte despre care medicul va dori informații, cum ar fi:
- La ce vârsta ați avut prima menstruație?
- Care a fost data primei zile a ultimei menstruații?
- Cum aveți ciclul menstrual? Regulat sau neregulat? Abundent sau ușor? Dureros?
- Câte zile durează?
- Dacă dumneavoastră sau membrii familiei (în special mama, bunica din partea mamei sau sora) suferă de anumite boli?
- Dacă ați născut sau ați suferit vreo operație în trecut?
- Dacă faceți în prezent vreun tratament și pentru ce anume?Ce medicamente luați?
- Sunteți alergică la vreun medicament?
- Care este stilul dumneavoastra de viață în prezent: Fumați? Faceți sport? Consumați alcool? Țineți vreo dieta?
- Ați început viața sexuală? Sunteți activă sexual?
- Folosiți vreo metodă contraceptivă și care este aceea?
- Ați avut vreodata vreo infecție cu transmitere sexuală?
În ziua consultației faceți un duș cu apă și săpun, însă nu folosiți creme sau pudră în zona intimă. Purtați ceva comod și necomplicat de îmbrăcat, în care să vă simtiți confortabil când va veni momentul să vă dezbracați.
În ce constă consultația ginecologică?
Consultația medicală are două părți principale : discuția cu pacientul și examinarea clinică.
-
Discuția cu pacienta (anamneza) este întotdeauna prima.
Medicul ginecolog va vrea sa afle istoricul dumneavoastră medical, istoricul medical familial și care sunt motivele pentru care ați venit la consult. Discuția este bazată pe sinceritate și confidențialitate. -
Examinarea ginecologică propriu-zisă
Vezica urinară trebuie golită înaintea examinării.
Medicul vă va cere să vă întindeți pe masa ginecologică cu suporturi speciale pentru picioare. Acesta poate fi un moment în care vă puteți simți stingherită, speriată, neliniștită și trebuie să-i spuneți medicului dacă vă simtiți inconfortabil.Exista 3 părți ale examenului ginecologic:
-
Examinarea organelor genitale externe (vulva).
Medicul va purta manuși de unică folosință și va examina vizual și manual organele genitale externe (clitoris, deschiderea vaginului) și anusul. -
Examinarea vaginului și a colului uterin cu speculul sau valvele
Speculul este un instrument din metal sau plastic. Pentru a inspecta interiorul vaginului și colul uterin, medicul ginecolog va introduce în vagin speculul lubrifiat sau va folosi pentru examinare 2 valve vaginale. Odată introdus, speculul va fi deschis ușor astfel încat să poată fi vizualizat interiorul vaginului și colul uterin. Respirația profundă și regulată va relaxa mușchii vaginali și examinarea va fi mai ușoară și mai rapidă.În acest mod se pot diagnostica polipi cervicali, leziuni pe col sau condiloame vaginale și cervicale.
Cu ocazia examinării poate fi necesară prelevarea unor probe din secreția vaginală pentru identificarea unor germeni responsabili pentru bolile cu transmitere sexuală sau a unor celule de la nivelul colului uterin pentru testul Babeș-Papanicolau.
Criteriile de recoltare sunt:
- fără contact sexual și fără spălături intravaginale cu 48 ore înainte.
- perioada optimă de recoltare a testului Papanicolau este între zilele 10-14 ale ciclului menstrual, numărat din prima zi de sângerare.
Manevra nu este dureroasă și probabil nici nu o veți simti .Odată cu îndepărtarea speculului din vagin , aceasta parte a examinării va fi terminată.
-
Tactul (tușeul) vaginal sau examenul bimanual
În timpul examinarii, medicul ginecolog va lubrifia doua degete de la o mână (al doilea și al treilea deget) pe care le va introduce în vagin. Va apăsa ușor cu cealaltă mână pe abdomen (de aceea se mai numește examen bimanual) și astfel va putea palpa uterul și ovarele pentru a simți mărimea uterului și dacă există vreo sensibilitate la nivelul ovarelor și trompelor uterine.Cu ajutorul tactului vaginal se pot diagnostica diverse afecțiuni: fibroame uterine, chisturi ovariene, boli inflamatorii pelvine, etc. Manevra nu este dureroasa decât dacă există o afecțiune asociată. De aceea, spuneți-i medicului dacă simțiți vreo durere.
Durata examenului ginecologic este de 3-5 minute. Uneori (dar nu întotdeauna) pot fi examinați sânii( pentru depistarea precoce a cancerului mamar) sau poate fi efectuată și o examinare ecografică ( abdominală sau transvaginală).
La finalul examinării medicul ginecolog vă va spune dacă examinarea a fost normală, când vor fi gata testele efectuate, dacă e nevoie de completarea investigațiilor, dacă este nevoie de vreun tratament și când să reveniți la următorul control.
-
Examinarea organelor genitale externe (vulva).
La rândul d-voastră, întreabați medicul despre orice altceva vreți să cunoașteți: contracepție, screeningul pentru bolile cu transmitere sexuală, vaccinare și alte măsuri de prevenție.